Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem Z Kartą Pamięci Kingston? Panasonic TZ5  (Przeczytany 4599 razy)
Didymos
Nowy użytkownik
*

Pomógł: +0/-0
Offline Offline

Wiadomości: 2


« : 17 Sierpień 2008, 17:16:41 »

Witam,

Może opiszę swój problem, a później wspólnymi siłami postaramy się go rozwiązać...

Otóż jakiś miesiąc temu kupiłem Panasonica DMC-TZ5 wraz z kartą Kingston SDHC 4GB - dokładnie tą:

http://www.electro.pl/produkt-KINGSTON_Kar...135102,236.html

Na początku było ok, chociaż już 3 dni po zakupie miałem większą wycieczkę i pstrykałem sporo, naprawdę sporo + filmiki. Spokojnie przekroczyłem barierę 2GB i leciałem dalej. Ale z czasem zaczął mi się pojawiać napis "błąd zapisu"... Zignorowałem go, gdyż pstrykać można było dalej. Później, zobaczyłem już napis "błąd zapisu" i się wkurzyłem, ale po włączeniu i wyłączeniu aparatu wszystko wydawało się być ok (było tak kilka razy).

Następnego dnia postanowiłem zgrać zdjęcia i jakieś było moje zdziwienie, że połowa zdjęć wyparowała! Udało się zgrać tylko połowę, a reszta zniknęła (jak się okazało - bezpowrotnie). Bolało. I to bardzo...

Pierwsze odczucie - karta. Dałem znajomemu do Nikona D40X - też miał błąd zapisu więc postanowiłem że karta jest do oddania na gwarancję. ALE czas leciał, minął tydzień lub dwa - w Nikonie było wszystko OK (!) a u mnie praktycznie po zrobieniu 3 zdjęć "błąd zapisu" i tak jest do dziś.

Co zrobić? W moim aparacie karta nie działa, a innym działa, na kompie też wydaje się być ok. Czy jest jakiś sposób, żeby ją przetestować? Zachowuje się ona naprawdę naprawdę dziwnie, ponieważ jak już pisałem - w Nikonie też były problemy, z tego co pamiętam to za pierwszym razem w kompie jej nie wykrywało (!). Dodam jeszcze że mój aparat jest chyba ok, bo na karcie Sandisk 1GB wszystko hula, aż miło.
« Ostatnia zmiana: 17 Sierpień 2008, 20:49:49 wysłane przez lumiks » Zapisane
cube007
ZŁOTA jesień
Moderator
Weteran
***

Pomógł: +38/-1
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 938



« Odpowiedz #1 : 17 Sierpień 2008, 20:48:47 »

Formatowales karte w Lumixie?
« Ostatnia zmiana: 17 Sierpień 2008, 20:50:51 wysłane przez cube007 » Zapisane

FZ5/LZ8/LX3/LX7/LX100

Piekło jest puste. Wszystkie diabły są tutaj.
Didymos
Nowy użytkownik
*

Pomógł: +0/-0
Offline Offline

Wiadomości: 2


« Odpowiedz #2 : 18 Sierpień 2008, 21:50:34 »

Niestety tak :/ I to kilka razy :/
Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do: